fbpx Sisteme GPS auto - ce sunt și cum funcționează?
sisteme gps auto

Sisteme GPS auto - ce sunt și cum funcționează?

Fie că vorbim de sisteme gps auto sau un GPS la modul general, un lucru este cert. De 50 de ani, GPS-ul a revoluționat modul în care ne deplasăm. Folosit cu succes pe uscat, în apă sau în aer, GPS-ul are o poveste interesantă și veche de peste un secol.

 

O scurtă privire spre trecut

Primul sistem gps auto a fost inventat de americanul J. W. Jones în anul 1909. Era un sistem de ghidare ce folosea discuri imprimate cu hărți care arătau direcția prin manevrarea unor cadrane speciale. Chiar și așa rudimentar, sistemul acoperea 500 de rute din S.U.A până în anul 1919.

Ideea implementării unui GPS s-a dezvoltat odată cu lansarea în spațiu a navei Sputnik în 1957. Acesta a fost gândit pentru a avea aplicabilitate în domeniul militar, în timpul Războiului Rece. Primul sistem de navigație prin satelit a primit numele de Transit și a fost folosit de marina S.U.A. Transit era alcătuit dintr-o constelație de 5 sateliți iar informațiile transmise se actualizau o dată pe oră. Din anul 1983, GPS-ul se putea utiliza în scopuri civile.

Știința a evoluat iar sistemele au devenit din ce în ce mai complexe și cu aplicabilitate în mai multe domenii pe uscat, aerian și naval. În prezent, rețeaua GPS are 30 de sateliți activi.

 

Sisteme GPS auto - Cum funcționează?

Un receptor GPS primește, în orice moment, semnale electromagnetice de la 4 sateliți cu viteza de 50 biți/secundă. Chiar dacă cei 4 sateliți transmit semnale simultan, datele provenite de la 3 sateliți sunt suficiente pentru locația precisă a receptorului. Metoda se numește – triangulație. Semnalul provenit de la cel de-al patrulea satelit este folosit la confirmarea datelor adunate de la cei 3 sateliți. Computerul din cadrul acestor sisteme gps auto identifică distanța față de fiecare satelit și astfel stabilește poziția exactă.

 

Utilizare

Cele mai frecvente utilizări a unor sisteme gps auto sunt:

  • Localizare – prin stabilirea poziției vehiculului
  • Navigația – prin indicarea, în orice moment, a locației în raport cu o rută presetată
  • Urmărirea – prin interconectarea celor 3 componente principale: server-ul conectat la internet, receptor GPS și program de monitorizare

De reținut este faptul că principala funcție a unor sisteme gps auto este să ofere întotdeauna poziția actuală a vehiculului.

 

Aplicabilitatea sistemelor gps auto

În prezent, GPS-ul este folosit în numeroase domenii de activitate, de la militar, aviație, maritim, rutier, până la orientarea pietonilor sau cercetarea seismică. Una dintre branșele la care vom face referire în continuare este domeniul rutier.

Stabilirea traseului optim cu ajutorul unor sisteme gps auto este acum mai simplu ca oricând. Prin stabilirea poziției triangulată pe hartă, sistemul va indica traseele cele mai rapide și mai puțin aglomerate iar în funcție de cât de performant este, va putea oferi informații despre starea drumului, accidente sau chiar filtre de poliție.

Agricultura reprezintă un alt domeniu important deoarece, prin ultilizarea unui gps, orice companie poate face verificări prin urmărirea traseului urmat de utilaje pe parcele. De exemplu, se poate urmări dacă întreaga suprafață a fost semănată sau erbicidată.

Transportul rutier de marfă sau persoane este, probabil, cel mai răspândit domeniu de activitate în care sunt folosite sisteme gps auto. Acestea implică, pe lângă stabilirea celor mai bune rute, și o monitorizare atentă a tot ce înseamnă comportamentul șoferului în trafic sau asupra vehiculului. De la kilometrii parcurși, alimentări, consum de combustibil, până la emiterea unor rapoarte complexe privind flota auto.

 

Monitorizare gps de la Alarma.ro

Sistemul nostru de monitorizare a vehiculelor conține toate instrumentele necesare pentru o urmărire și gestionare atentă a flotei auto. Beneficiile incontestabile ale unui monitorizări de calitate se reflectă, în principal, asupra bugetului pentru mentenanța flotei de vehicule.

De aceea, prețul este un aspect important. Însă, cu oferta noastră, uiți de griji și te bucuri de afacerea ta în orice moment!

V-am trezit interesul?

Cere o estimare de pret si demo

Poate o aplicație GPS să optimizeze toate costurile generate de mentenanța flotei? Toată lumea știe că flota auto este una dintre cele mai mari consumatoare de resurse din cadrul oricărei companii. Managementul unei flote este o sarcină dificilă și complexă.

AROBS 360° își îndreaptă atenția spre necesitățile business-urilor din România și oferă aplicații și soluții complete pentru optimizarea acestora

Înființarea și dezvoltarea unui business reprezintă visul multor oameni, deoarece mediul de afaceri devine din ce în ce mai atractiv pe măsură ce societatea progresează.

Fie că vorbim de sisteme gps auto sau un GPS la modul general, un lucru este cert. De 50 de ani, GPS-ul a revoluționat modul în care ne deplasăm. Folosit cu succes pe uscat, în apă sau în aer, GPS-ul are o poveste interesantă și veche de peste un secol.

 

 

Management-ul de success al unei flote auto are multe variabile. Cu toate acestea, există o constantă care are efect asupra nivelului de profitabilitate al business-ului. Aceasta constă în utilizarea unui sistem de urmarire GPS a vehiculelor.

 

Companii din domeniul agricol care au ales Alarma.ro pentru monitorizarea flotei auto

 

Subscribe

* indicates required